Az E.V.M. együttes hivatalos oldala 100% Rock 0% Nyál: Huszics Márton

Huszics Márton

Mesélj egy kicsit a zenei múltadról! Hogyan kezdtél el gitározni?

Úgy kezdtem a pályafutásomat, mint a hóhér, gyerekfejjel, úgy 8 éves koromban. Klasszikus gitár szakon tanultam 10 évig a helyi Hang-Szín-Tér zene suli kihelyezett tanáránál Lovrek Károlynál. Az első 7 évben nem került a kezembe elektromos gitár de még fém húros sem. Kamaszkoromban vettem egy stratocaster kinézetű gitárt. Járt hozzá egy pici 15 wattos tranzisztoros erősítő. Az új hangszer elsajátítása során egy Ska zenekarral próbálkoztam :-), de a hozzám fűzött remények nem váltak be a zenekar részéről.

Ez a Ska dolog hogyan történt?

Egy fehérvári alakulóban lévő bandához kerestek gitárost egy internetes hirdetésen. Én pedig úgy voltam vele, hogy végre egy zenekar, próbáljuk meg!
Elmentem próbára erősítő nélkül, gondoltam, hogy az van mindenhol, aztán szerencsémre volt is egy. Annakidején pedálokról nem nagyon hallottam, főleg analóg és digitáis csodákról nem is beszélve. 2-3 próbán részt vettem, azóta nem hívtak.

Eredetileg nem is volt semmi rock zenélés, hangoskodás?

Én mindent a klasszikus gitár tanulmányaimon keresztül közelítettem meg. Számomra nem voltak üres hangzatok, mindig egy akkordról indultam el, ami legalább 3 különböző hangból állt. Az első pici erősítőmön volt egy overdrive gomb és nagy gainnel voltak torzított megszólalások, de nem értettem még, hogy mi fán terem a rock zene.

Első barátnőm nagy Kiss, Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Def Leppard, Metallica, Omega rajongó volt és az együtt töltött idők alatt zenét is hallgattunk. A Kiss kivételével mindegyik csapatot ismertem és szerettem, mert otthon is volt édesapámnak bakelitlemez gyűjteménye. Akkor még nem éreztem nagy különbséget a szólógitározás és a gitárkíséretek között. Gitárjáték szempontjából számomra ismertebb volt a Ska zene, a tiszta akkordjai miatt. Zeneileg mindenevő vagyok és voltam, vannak stílusok, amik felé jobban húz a szívem, de mindig keresek valami újat, vagy számomra valami első hallásra játszhatatlant.

Akkor csak klasszikus gitár tanulmányaidból építkezel?

Az első zenekaromig nem gondoltam, hogy kell máshonnan is ismeretet gyűjtenem. A pengető és a hat húr adta magát. Különféle video lessonokat szereztem be, hogy megerősítést nyerjenek bennem a meglévő gondolatok. A mesterséges üveghangok, a sweep picking új dolognak számítottak, ezért nekiálltam kutakodni.
Megismertem egy csomó jó gitárost, akik máig is a kedvenceim közé tartoznak (Joe Satriani, Steve Vai, Eric johnson, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Paul Gilbert…). A külföldi lessenokat már kezdtem unni, mert nem nagyon találtam bennük kihívást. Felfigyeltem egy magyar oktatóanyagra, amit Alapi István készített. Gyorsan rendeltem is belőle, majd pár évvel később személyesen is találkoztunk.

Az E.V.M. megalakulása közvetlenül a Ska próbálkozás után következett?

Még nem!
Összeismerkedtem a jelenlegi dobosunkkal, Kis Milánnal. Hozzánk járt kondizni és kiderült, hogy van egy dob cucca. Először még egymásnak küldözgettünk hangfájlokat a neten, aztán ez megváltozott. Nálunk a családi vállalkozásban volt egy szabad terem, és odahozta a felszerelését, így lehetősége nyílt a közös zenélésre. Ő akkor még csak éppen elkezdett önszorgalomból játszani. Beiratkozott zene suliba és az elején még segítettem a dobkották olvasásában. Kicsit így kerültem közelebb a zenekar fogalmához. A dobnál és basszusnál kezdtem.
Egy régi osztálytársa basszusgitározott (Havlik Szabolcs), akit elhívtunk a kisajátított dob terembe. Ekkor már 3 hónapja toltuk a húrokat és ütöttük a bőrt ketten Milánnal. A basszusgitáros barátnője (Ónodi Réka) is beszállt énekelni, így négyen megalakítottuk a Crows’n a Chick zenekart. 2-3 koncertünk volt, de sajnos, mint egy szerelem úgy ért véget a zenekar fél év után, és ez szó szerint értendő.

Ekkor jött az E.V.M.?

Így van. Nem volt még tudatos, de elkezdtünk a Milánnal építeni egy zenekart.
A jelenlegi felálláshoz vezető út történetét a zenekar történeténél tudjátok elolvasni.

További saját instrumentális szerzeményeimet HuMan néven megtaláljátok a Facebookon: itt találod